Akaun Simpanan Emas

[Kemaskini 15 Oktober 2017]Ā Ramai yang nak simpan emas namun persoalan-persoalan ini hadir diminda kita. Bahaya tak kalau simpan emas dirumah? Mana nak cari duit nak beli jongkong besar? Berapa pulak kos simpanan tahunan di safe deposit box? Patuh syariah ke beli emas ni?

Terus terang saya ceritakan bila mula-mula saya simpan emas, saya simpan di Maybank Gold Investment Account, MGIA. Masa itu saya tak tahu yang kaedah itu tidak patuh syariah kerana pembelian itu tidak bersandar kepada emas. Ia hanya jaminan bank. Sudah semestinya ia juga tidak dijamin oleh PIDM.

Oleh kerana keyakinan saya pada bank, jadi saya teruskan pelaburan disana. Tapi bila berlakunya krisis perbankan di Greece, saya mula tercari-cari tempat untuk menyimpan emas yang lebih selamat. Apa bila berlakunya kejatuhan ringgit yang teruk pada awal 2016, ia mengukuhkan lagi fikiran saya untuk simpan emas fizikal. Ya, emas fizikal adalah satu-satunya kaedah simpanan emas yang kita dapat kawal.

Saya berjumpa dengan Public Gold melalui pembelian emas fizikal dan mereka juga ada menyediakan akaun emas yang boleh dikeluarkan emas fizikal bila-bila masa dan dimana-mana cawangannya dalam apa-apa saiz emas. Wah, memang 1 kemudahan yang saya tercari-cari! Dan dalam emas ini yang penting adalah kepercayaan. Saya tahu tentang Public Gold ni dah lama tapi masa tu tak percaya sebab banyak syarikat emas tumbuh bagai cendawan dan kemudian tutup.

Melihat usaha Public Gold ini dalam bisnesnya membuat saya yakin dan mengambil langkah membeli emas fizikal dan juga menyimpan dalam akaun GAP-nya. Syarikat ini diiktiraf dari syarikat lain yang bertaraf antarabangsa. Dah setanding dengan bank ni šŸ™‚

Jadi, disini saya buat ringkasan berkenaan GAP. Dengan adanya akaun simpanan emas ini, kita tidak perlu menyimpan emas ini dirumah tetapi boleh keluarkan saat memerlukannya. Ada 18 cawangan Public Gold seluruh negara termasuk Singapore dan Indonesia. Proses jual beli 24 jam dan 7 hari seminggu. Tiada charge simpanan. Mana ada lagi institusi yang provide service macam ni kan? Jadi kita boleh dapatkan emas serendah 1 gram hingga 1 kg dengan menggunakan Akaun Emas GAP.

GAP, Gold Accumulation Program atau Program Pengumpulan EmasĀ adalah salah satu cara untuk kita menyimpan emas tetapi bermula dengan modal yang sangat minima iaitu RM100.00 sahaja atau 1 gram emas. Nilai ini perlu disemak dari website http://www.publicgold.com.myĀ 

Kelebihan

Kelebihan GAP adalah kita hanya perlu tambah simpanan dan boleh keluarkan emas fizikal mengikut saiz yang kita mahu berdasarkan baki akaun kita. Boleh ambil dalam bentuk Dinar Emas atau Gold Bar. Syarat pengeluaran akaun GAP adalah kita perlu tinggalkan 1 gram didalam akaun supaya akaun kekal aktif. Sekiranya mahu menutup akaun, 1 gram ini boleh dikeluarkan. Namun akaun boleh dibuka semula dengan bayaran RM50 sahaja. Kalau nak jual, klik je Buy Back macam kat gambar bawah ni.

Contoh paparan akaun GAP

Berminat ingin menyertai lebih dari 117000 pelanggan menyimpan diĀ GAP dengan Public Gold? Kini sangat mudah untuk mendaftar. Saya sediakan langkah-langkahnya disini. Anda juga boleh ambil PDF file sebagai panduan mengisi akaun GAP dan mengenabkan bilangan gram. Contoh kiraan juga disediakan.

  1. Buat pembayaran ke akaun Public Gold ā€“ Maybank (5571 3923 8048) atau Public Bank (3167 52 0833). Letakkan ref: <GAP>< No IC anda>, email recipient: gap@publicgold.com.my
  2. Whatsapp detail berikut kepada saya 019-7781477 dan attachkan sekali slip pembayaran anda: Ā *sekiranya ingin membuka akaun GAP untuk anak ikut (……)
    • Nama: (anak & penjaga)
    • IC: (anak & penjaga)
    • No HP:
    • Email: (email anak perlu lain dari penjaga, sila create 1 untuknya)
    • Jumlah Bank in:
    • Introducer: PG00080997 Abd Hadi Abd Halim
  3. Tunggu email dari Public Gold dalam tempoh 2 hari bekerja. Anda akan peroleh PG code dan anda boleh Login di website Public Gold menggunakan IC sebagai password. Nanti boleh tukar password lain ya.
  4. Sekiranya dah sampai ke tahap ini, anda dah boleh mula membeli emas di GAP dan jual juga.

Seperti yang saya janjikan diawal penulisan, disini saya sediakan panduan menggenabkan akaun GAP anda dan cara membeli emas. Sila rujuk disiniĀ cara-menambah-simpanan-emas-di-akaun-gap-dan-genabkan-simpanan

Selamat melabur dan menyimpan emas. šŸ™‚

Gold Accumulation Program

Opsssā€¦anda kini layak untuk berniaga di PG Mall secara percuma. Sekiranya anda ada menjual produk secara online, ini adalah peluang baik.Ā Klik disini untuk maklumat lanjut.