Dinar

Kini, Dinar merupakan emas pelaburan yang sangat menarik. Maka ia dihasilkan dengan ketulenan 999 atau 24k. Ini adalah kerana sejak diwujudkan GST, hanya emas berketulenan 995 ke atas dikecualikan GST. Oleh yang demikian, Public Gold telah mengambil langkah menghasilkan Dinar 999 atau 24k. Bukan itu sahaja, malah ia dilengkapi dengan pengiktirafan LBMA supaya selari dengan syarat pengecualian GST.

Saiz Dinar

Terdapat pelbagai saiz dinar iaitu 10 Dinar (42.5g), 5 Dinar (21.25g), 1 Dinar (4.25g) dan 1/2 Dinar (2.125g). Dinar-dinar ini amat sesuai untuk dibuat pelaburan jangka panjang dan semestinya Mas Kahwin bagi mereka yang ini mendirikan rumah tangga.

Setiap saiz Dinar mempunyai spread dan premium yang berbeza. Jadi kita dapat memilih saiz terbaik yang sesuai dengan peruntukan kita.

Pembelian Dinar

Kesemua Dinar ini boleh dibeli secara terus dari Public Gold dengan hanya klik pada Daftar Public Gold di menu di atas. Setelah mendaftar, anda boleh terus login dan order gold bar pilihan anda. Jangan lupa pilih 16 cawangan Public Gold atau mana-mana cawangan Pos Arrahnu seluruh negara yang berhampiran sebagai tempat anda akan ambil gold bar anda. Atau anda boleh klik disini untuk membeli 0.5 Dinar dan ianya akan dihantar terus ke rumah anda.

Berikut adalah gambar dinar yang dinyatakan:

10 Dinar, 42.5 gram

5 Dinar, 21.25 gram

1 Dinar, 4.25 gram (Item yang paling diminati ramai)

1/2 Dinar, 2.125 gram (Beli disini)