Emas Patuh Shariah

Riba sering kita kaitkan dengan pinjaman. Riba juga ada melibatkan urusan jual beli.

Allah telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. Al baqarah ayat 275.

Oleh yang demikian ramai antara kita berusaha untuk memastikan semua urusan harian kita tidak melibatkan riba dan yang tidak patuh shariah. Alhamdulillah sumber rezeki kita patuh shariah namun kemana ia dibelanjakan, di simpan dan dilabur juga perlu patuh shariah.

 

Di Malaysia adalah sangat mudah untuk kita memilih perkara-perkara di atas yang patuh shariah. Sudah banyak bank tempatan mahupun bank antarabangsa yang beroperasi di Malaysia mempunyai perbankkan Islam. Namun jika kita semak status syariah saham bank-bank ini pastinya kita terkejut kerana ia tidak patuh shariah. Ini kerana bank-bank ini masih menawarkan riba dalam perkhidmatan mereka. Ini juga melibatkan Gold Investment Account, GIA.

 

Majlis Penyerahan Sijil Patuh Syariah kepada Public Gold.

Sebagai makluman, Public Gold merupakan syarikat Emas pertama di Malaysia yang disahkan Patuh Shariah. Pengiktirafan ini bukanlah suatu perkara mudah dan ia dilakukan oleh 1 badan yang sangat berkredibiliti tinggi dalam dunia kewangan Islam antarabangsa. Amanie Advisors adalah penasihat syariah kepada Public Gold dan telah mengiktiraf pematuhan shariah ini pada 16 Disember 2016 (tarikh sijil). Ia bermula dari pertemuan pertama Dato Dr Mohd Daud Bakar, Pengasas dan Pengurusi Eksekutif Amanie Group dan Dato’ Wira Louis, Pengasas dan Pengurusi Eksekutif Public Gold pada 4 Februari 2016. Bayangkan proses ini mengambil masa 9 bulan. Bukan suatu tempoh yang singkat dan mudah.

Untuk mengetahui secara mendalam berkenaan status patuh shariah ini, satu Seminar Emas & Shariah dianjurkan oleh Public Gold seperti berikut.

Seminar ini akan disampaikan terus dari Amanie Advisor yang merupakan panel penasihat shariah kepada Public Gold. Yuran penyertaan adalah RM30 dan anda boleh dapatkan tiket di semua cawangan Public Gold seluruh negara.

Siapakah Dato Dr Mohd Daud Bakar? Beliau dan pasukan Amanie Advisors menyediakan draft “Shari’ah Standard on Gold” untuk World Gold Council (WGC) sendiri. Untuk mengenali pakar shariah negara dan antarabangsa ini, mari kita baca perkongsian dari catatan penuh yang ditulis oleh Facebook Page rasmi beliau iaitu ShariahMinds by Dr Mohd Daud Bakar sendiri. Mudah-mudahan ia dapat membantu pembeli emas Public Gold kenali lebih dekat dengan tokoh shariah yang disegani ini, insyaAllah.

Dato Dr Mohd Daud Bakar

“He is the Founder and Executive Chairman of Amanie Group, and was formerly the Deputy Vice-Chancellor of IIUM. He currently serves as the Chairman of the Shariah Advisory Council of the Central Bank of Malaysia, the Securities Commission Malaysia, the Shariah Supervisory Board of the International Islamic Liquidity Management Corporation (IILM), Labuan and is the Chair Professor of Yayasan Tun Ismail (YTI) – USIM.

Dr. Mohd Daud Bakar is also the Shariah Board Member of the Dow Jones Islamic Market Index (New York), Muzn Islamic Bank (Oman), BNP Paribas (Bahrain), Morgan Stanley (Dubai), Bank of London and Middle East (London), hence making him a truly Global Shariah Advisor.

He has won many awards, including “The Asset Triple A Industry Leadership Award” by The Asset magazine, the “Most Outstanding Individual” award by His Majesty, the King of Malaysia, in conjunction with the national level Prophet Muhammad’s birthday; the ”Shariah Scholar of the Year-2015″ award by the London Sukuk Summit and the latest is the award presented by the Global Islamic Finance Award (GIFA) to Amanie Advisors as the “Best Shariah Advisory Firm 2016”.

He obtained his Ph.D. from the University of St. Andrews, Scotland; Bachelors (Usul and Fiqh) from the University of Kuwait and In 2002, he went on to complete his external Bachelor of Jurisprudence at University of Malaya.

He actively presents his views on Shariah advisory in the Islamic Banking and Finance industry all over the world, as well as being a prolific writer; sharing his extensive experience in the field of Shariah advisory in several books, including “Shariah Minds in Islamic Finance”, “I Have 25 Hours a Day” and the latest being “Emirates Airline Sukuk”.

Dr. Daud is known to be energetic, highly dynamic and able to work ‘end-to-end’ from one airport to another. He is definitely an inspiring Global Shariah Personality, successful Shariah entrepreneur and motivator” – Shariah Minds Team

 

Jadi bagi sahabat yang ingin tahu apa sahaja status shariah Public Gold, boleh terus contact Amanie Advisor Sdn Bhd atau terus hantar mesej kepada page Shariah Minds by Dr Mohd Daud Bakar . Itu adalah channel yang betul untuk dapatkan informasi yang tepat, insyaAllah.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *